İletişim Bİlgileri

Aşırı Koruyucu Ebeveynlik ve Özgüven

image

Aşırı Koruyucu Ebeveynlik ve Özgüven

Değişen ve modernleşen günümüz dünyasında, eskiye göre birçok değişiklik olmuştur. Sosyal değişimlerin artması, özellikle de aile oluşumlarını değiştirmektedir. Bu değişimlerle birlikte, Aşırı koruyucu ebeveynlik artmaktadır.

Aşırı koruyucu ebeveynlik, çocukları yaşanabilecek herhangi negatif duygusal ya da fiziksel durumdan korumaya çalışan ebeveynlik stilidir. Negatif duygusal durumlara örnek olarak acı, zarar, mutsuzluk, reddedilme, başarısızlık, hayal kırıklığı gibi duygular verilebilir.

Çocukların yaşayabileceği herhangi bir negatif durumdan onları korumak, onların özgüven gelişimini zedeleyebilir. Zorlukları veya stresi onlara hissettirmeden ebeveynin aşıyor olması, çocukların benlik ve yetkinlik kapasitelerini azaltabilir.

Belirli zorlukları yaşayarak üstesinden gelebilmek, zorlukları aşabileceklerini onlara gösterir, özgüven gelişimini destekler. Çocuklar, özgüvenli oldukları imgeleriyle beslenirken, çoğu henüz zorluklarla karşılaşmamış ve bunları çözerek kazanacakları özgüveni geliştirememiş olabilirler.

Ebeveynlerin çocuklarının yerine kendilerini koyup her sorunu onlar için çözdüklerinde, “Seni sevdiğim için bunları yapıyorum” mesajı yerine, “Aslında senin bunu kendi kendine yapamayacağın için bunları yapıyorum” mesajını verebilirler. Bu mesaj ise çocukların kendi yetkinliklerini ve kabiliyetlerini fark edememelerine neden olabilir.

  • Bu gibi durumlarda çocuklar, çok fazla bir şey yapmaya ihtiyacı olmadığı ve başarısızlıklarının korkutucu olabilen sonuçlarına katlanmak zorunda olmadığını hissedebilirler.

  • Çocuklar, ebeveynler veya anneanne/babaanne/dedelerinin, bir problem olduğunda araya girip her şeyi çözebileceklerini hissedebilirler.

  • Aşırı koruyucu ebeveynliğin beraberinde getirdiği luk, çocuklara aslında hayatı kendileri idame ettirebilmeye yeterli olmadıkları alt mesajını verebilir.

  • Aşırı koruyucu ebeveynlik deneyimlemiş çocuklar, etrafındakilere ve kendi yetilerine güvensizlik duygusu hissedebilirler.

  • Bir çok şeyi başarmak için efor sarf etmeye gerek olmadığını hissettirebilir.

Bu durum, çocukların dünyaya gerçek olmayan bir bakış açısıyla bakmalarına sebep olabilir. Çocukların benlik algıları ve özgüven gelişimleri üzerine olumsuz etki bırakabilir. Belli zorlukları kendilerinin aşması, kendilerine ve etrafındakilere olan güvenlerini arttırabilir.

Referans: https://www.psychologytoday.com/us/blog/escaping-our-mental-traps/202205/the-dangers-overprotective-parenting