İletişim Bİlgileri

Sembolik Oyunun Önemi

image

Sembolik Oyunun Önemi

Sembolik oyun, çocukların oyuncaklarıyla herhangi bir yönlendirme olmadan, kendi liderliklerinde oynadıkları oyundur. İçinde “-mış gibi” yapma niteliğini taşır. Örneğin bir kumandayı telefon gibi yapıp alo demek, “-mış gibi” yapılan sembolik bir oyundur.

Sembolik oyunun türleri gelişimsel olarak değişir ve çocukların yaşları büyüdükçe sembolik oyun kapasiteleri artar. 9 aylık bebeklerde sembolik oyun “ce-e” oyunu olabilir. Bu oyun sırasında çocuk kendi yüzünü kapatıp ardından açarak aslında orada olmasına rağmen sanki yokmuş gibi davranır ve ardından geri gelir. 3 yaştan sonrasında sembolik oyunun çeşidi artar. Evcilik, hırsız – polis veya restoran şefini oynayabilirler.

Sembolik oyunun çocuklara gelişiminin bir parçası ve destekçisidir. Sembolik oyun çocukların iç dünyalarında yaşadıkları zorlukları ortaya koyarak oynayabildikleri, üstesinden gelebildikleri ve kendileri ifade ettikleri bir alan sağlayabilir. Örneğin yeni kardeşi olmuş bir abla sembolik oyun sayesinde kardeşine dair yaşadığı özenme gibi zorlayıcı olabilecek duyguları işleyebilir ve üstesinden gelebilir.

Sembolik oyun oynamak sadece eğlenmek için değildir. Sembolik oyun sayesinde çocuklar etraflarında gördüklerini anlamlandırmaya başlarlar. Örneğin sembolik oyun oynayan bir çocuk, annesinin veya babasının ona kızma şeklini taklit edebilir. Bu sırada çocuk hem kendisine kızılmasının verdiği zor duyguyu işlemeye başlar hem de rol model olarak aldığı ebeveynlerinin perspektifini daha iyi anlar.

Peki çocuklarla nasıl oyun oynanabilir? Eğitici oyunların çocuklara çok yararı olmasıyla birlikte sembolik oyun oynamak çocukların duygusal gelişimi için büyük önem taşır. Kendini daha iyi ifade edebilmenin yolunu açar. Dolayısıyla evcilik gibi sembolik oyunlar oynarken çocuğun yönergeleri izlenmelidir ve çocuğun direktiflerine uyularak devam edilmelidir. Çocuğa eşlik edecek olan kişinin izlemesi, beklemesi ve takipte kalması gerekir. Oyunun nasıl ilerleyeceğini çocuğa fısıldayarak sorması ve söylediklerini yapması çocukla birlikte oynanabilecek sembolik oyunun en temel taşıdır.