İletişim Bİlgileri

Sosyal Beceri Çalışmaları

image

Sosyal Beceri Çalışmaları

Yapılan birçok araştırma,  çocuklara uygulanan sosyal beceri eğitimleri, sosyal becerilerde, kendini ifade etme, akademik başarı, akran ilişkileri, kendini kontrol etme, duyguları ayırt etme, duyguları  ifade etme, öz saygı, duyguları düzenleme, problem çözme ve  agresif davranışlar konularında  son derece olumlu gelişmeleri ortaya koymuştur.

Sosyal becerileri yeterince gelişmemiş çocuklar evde, okulda çeşitli uyum sorunları yaşamaktadırlar. Bu durum çocukların akademik başarılarını da etkileyebilmektedir.

Çocukluk döneminde sosyal becerilerdeki yetersizlikler ergenlik ve yetişkinlikte giderek artan davranış ve uyum sorunlarına yol açmaktadır. Yetişkinlikte iş, evlilik hayatı ve sosyal yaşam gibi alanlarda sorunlar yaşanmasına sebep olmaktadır.

SOBECE Grup Çalışmalarına dair Örnekler:

SOBECE, Sosyal Beceri sertifikalı klinik psikologlar tarafından yürütülen sosyal beceri akran gruplarında,  sosyal problem çözme becerileri, etkileşim becerileri, zor durumlarla başa çıkma, öfkeyi kontrol edebilme, hakkını savunabilme gibi sosyal beceriler; oyunlar, drama, model olma, rol yapma, çeşitli egzersiz ve yöntemler uygulanarak çalışılır.

Örneğin;

  1. Grup kuralları belirlenir, konuşan kişinin yüzüne bakarak ve sözünü kesmeden dinleme aktiviteleri, problem çözme becerilerine yönelik oyunlar gerçekleştirilir.

  2. Yardım isteme-yardım etmeye yönelik hikaye ve oyunlar, yönergelere uyma, 5N1K becerilerine yönelik etkinliklerle çalışılır.

  3. Kendini topluluk içerisinde başkalarına tanıtma, duruma uygun sözel ve davranışsal beceri geliştirmeye oyunları ile çalışılır.

  4. Duygulara yönelik aktiviteler (mutsuz olan arkadaş ile iletişim ve yardım becerileri), grup içi çekişmelerde uzlaşma sağlama oyunları ile çalışılır.

  5. Bir isteği sosyal olarak kabul edilebilir şekilde ifade etme, öfkeyi kontrol etme, duyguları aynalama ve empati çalışmaları yapılır.

  6. Dürtülerle başa çıkma, kendini sakinleştirebilme, yardımlaşma üzerinde durulur.

Dikkat ve Öğrenme Beceri Grupları

Her çocuğun dikkat ve öğrenme becerileri farklı biçimlerde gelişim gösterir. Akademik süreçlerin yaşa uygun biçimde gelişebilmesi için dikkat ve öğrenme becerilerinin de desteklenmesi gerekebilir. Grup çalışmalarında yürütücü işlevlerin geliştirilmesi amaçlanır.

Yürütücü İşlevler neden önemlidir?

Yürütücü işlevler çocukların öğrenme ve gelişmelerinin temelini oluşturur. Dikkatini toplama ve sürdürebilme ile mantık yürütme becerileri, öğrencilerin okul hayatında önemli bir yere sahip olmakla birlikte, akademik başarı için de belirleyici olmaktadır. Dikkat, bilgilerin gruplandığı ve önceliklerine göre ayrımlaştırıldığı bir süreçtir. Dikkat sorunlarında, öğrenci yeni bilgiyi öğrenmekte veya öğrendiği bilgiyi önceden öğrenilmiş bilgiler ile birleştirip kullanmakta zorluklar yaşamaktadır. Bir çalışmaya göre; sosyal-duygusal beceriler ve dikkat akademik yeterliliğin belirleyicisidir, küçük çocuklarda başarıyı arttırmayı hedefleyen çalışmalarda sosyal-duygusal beceriler kadar dikkat çalışmalarına da yer verilmesi önerilmektedir (Rhoades ve ark., 2011). Dikkat problemleri yaşayan çocukların, akademik başarılarının düşük olduğu belirlenerek gelişimlerinin müdahaleler ile desteklenmesinden yarar sağladıkları belirlenmiştir (Polderman ve ark., 2010). Dikkat eksikliği ve/veya hiperaktivite bozukluğu belirtileri olan çocukların, dikkat ve öğrenme süreçlerini destekleyen çalışmalara katılmaları sonucu akademik performanslarında artış olduğu tespit edilmiştir (Massetti ve ark., 2008).

Dikkat ve Öğrenme Gruplarında yapılan Yürütücü İşlev Çalışma örnekleri:

  • İşitsel ve görsel dikkati odaklama ve sürdürme,

  • Şekil kopyalama,

  • Satır-sıra takibi,

  • Görsel ayrımlaştırma ve görsel bellek,

  • Karmaşık yönerge alma ve bu yönergenin takibi,

  • Birden fazla uyarıcıya odaklanarak dikkati sürdürme,

  • Dikkat dağıtıcı etkenleri filtreleyerek dikkati toplama,

  • Seçici olarak odaklanma ve dikkati sürdürebilme,

  • Ortak özellikleri olan uyaranları belirleme,

  • Planlama ve mantık yürütme süreçleri,

Strateji geliştirme yöntemlerinin akran grubu içerisinde desteklenmesi hedeflenmektedir.