İletişim Bİlgileri

Bağlanma Temelli Anne-Çocuk Oyun Grubu

image

Bağlanma Temelli Anne-Çocuk Oyun Grubu

Anne – çocuk oyun grubu; birincil bakım veren ile çocuk arasında güvenli ve güçlü bir bağ kurmayı, çocukların okul öncesi dönemlerinde sosyal – duygusal gelişimini desteklemeyi ve grup içi etkileşimi sağlamayı hedeflenmektedir.

Bağlanma Temelli Anne – Çocuk Oyun Grubu’nda gruba katılan çocukların duyusal profilleri, sosyal-duygusal gelişimleri, anne-çocuk arasındaki bağlanma süreçlerini gözlemlemeye yönelik aktiviteler yer alır.

Anne – çocuk etkileşimini arttırarak, ebeveyn ile çocuğun olumlu ve bağlanma temelli oyun oynayarak yapılandırılmış bir ortamda deneyimleyerek, annenin çocuğunu farklı bağlamlar genelinde gözlemleyebilmesi amaçlanmaktadır. Akranlarla etkileşim ve grup dinamiğinin tecrübe edilebilmesi erken çocukluk döneminde önemlidir.  Ebeveynlerin çocuklarının duyusal profilleri hakkında bilgi sahibi olarak, gelişim basamaklarına uygun aktiviteleri duyusal aktivitelerin olduğu bir ortamda gerçekleştirmelerinin yanı sıra, motor planlama, el-göz/ayak-göz koordinasyonu becerilerini de bu becerileri destekleyecek parkurlarla geliştirmeleri oyun grubunun faydalarının başında yer alır. Duyusal uyaranlarla zenginleştirilmiş ve çocuklara göre adapte edilmiş grup ortamında düzenlenen aktiviteler, egzersizler ve oyunlar anne-çocuk ve akran etkileşimini artırarak sosyal ve fiziksel gelişimi desteklemeyi hedefler.

Dikkat ve odaklanma süreleri sınırlı olan çocuklar bilişsel beceri alanlarında zorluklar yaşayabilmektedirler. Göreve odaklanamama, etkinlikleri tamamlamakta güçlük yaşama, düşünmeye ve fikir üretmeye yönelik etkinliklerden kaçınma, görsel ve işitsel uyaranları filtreleyememe gibi dikkat alanındaki güçlükler bilişsel becerileri etkiler. Bu zorlukların yaşanmaması için; her duyunun doğru modülasyon ve diskriminasyon becerilerinin oluşması ve ardından tüm duyusal sistemlerin birlikte işlenmesi gerekir. Senkronize şekilde çalışan duyusal sisteme sahip çocukların yeni bir bilgiyi öğrenmesi ve bunu her duruma, çevreye adapte edebilmesi çok daha kolaydır. Görsel ve işitsel sistemdeki filtrelemenin ve işlemlemenin yapılabilmesi, vestibüler sistemin sağladığı göz takibinin yapılması, hareketlerin planlanması, propriosepsiyon duyusunun sağladığı bedensel ve çevresel farkındalığın olması öğrenmeyi sağlayan başlıca unsurlardır. Bu nedenle grubumuzda bilişsel beceri aktiviteleri duyusal uyarandan zengin ve ergonomik bir çevrede yapılacaktır, vücudun gereksinim duyduğu duyusal ihtiyaçları desteklenerek dikkat ve odaklanma süresini arttırıp bilişsel süreçlerdeki öğrenmeyi kolaylaştıracaktır.

Grupta;

  • Duyusal oyunlar,

  • Psiko – motor taklit ve koordinasyon parkurları,

  • Görsel ve işitsel uyaranı tarama çalışmaları,

  • Refleks olgunlaşmasını sağlayan aktiviteler,

  • Görsel – motor koordinasyon çalışmaları,

  • Sosyal – duyusal oyunlar

  • Görsel – işitsel dikkati geliştirmeye yönelik aktiviteler

  • Esneme egzersizleri yer alır.

Oyun ile Bağlanmanın İlişkisi

Bağlanma teorisine göre, bağlanma süreci çocuğun ilk 3 yılında meydana gelse de yapılan araştırmalar daha ileriki yıllarda da bağlanmanın güçlenip gelişebildiğini bildirmektedir. Güvenli bağlanma çocukların özgüvenlerinin desteklenmesi, sosyal-duygusal becerilerinin gelişmesine yardımcı olur. Ebeveyn ile güvenli bağlanmayı gerçekleştirebilmiş olan çocuklar duygularını daha kolay ifade edebilir, iletişime açık olur, anneden ayrılma, okula uyum sağlama gibi ayrışma süreçlerini içeren durumlara daha kolay biçimde adapte olabilir. Ebeveyn, çocuğun ihtiyaçlarını ve bireysel farklılıklarını fark edip bunlara paralel olarak karşılık verebildiğinde güvenli bağlanma desteklenir. Çocuk ve ebeveyn arasında güvenli bir bağ oluşturmanın yollarından biri de oyundur. Özellikle sözel iletişim az veya sınırlı olduğu dönemlerde çocuklar kendilerini en iyi oyun yoluyla ifade eder ve oyun ile bağ kurarlar. Duyusal ihtiyaçların, sosyal gelişimin basamaklarına paralel olarak desteklendiği anne – çocuk grubumuzda yapılan çalışmalar ve oynanan oyunlarla bu iletişim ve etkileşimin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Bağlanma temelli bu oyun ve çalışmalar interaktiftir ve bol bol eğlenceyi içerisinde barındırır. Bu çalışmalardaki temel amaç, anne-çocuk arasındaki olumlu iletişimi, etkileşimi arttırırken çocuğun gelişimsel sürecini yakından takip ederek buna uygun çalışmalar sunmaktır.