DUYARLI EBEVEYNLİK (MINDFUL PARENTING) VE OLUMLU ETKİLERİ

Duyarlı Ebeveynliğin Önemli Unsurları
Duyarlı ebeveynliğin en önemli unsurlarından biri, çocuğunuzun hissettiği ve tepki verdiği içsel ve dışsal uyaranları, ve çocuğunuzun bu uyaranlarla ilgili hislerini ve davranışlarını fark edebilmektir.
Duyarlık ebeveynliğin 5 boyutu vardır:
- tüm dikkatinizle dinlemek,
- kendinizi ve çocuğunuzu yargılamadan kabul etmek,
- kendinizin ve çocuğunuzun duygularının farkında olmak,
- ebeveyn ilişkisinde kendinizi regüle edebilmek,
- kendinizi ve çocuğunuza karşı şefkatli olmak.
Duyarlı Ebeveynlik Yöntemleri
- Çocuğunuzu dinlerken bütün dikkatinizi çocuğunuza ve onun söylediklerini anlamaya odaklayın.
- Çocuğunuzun ve sizin her zaman mükemmel olamayacağınızı kabul edin, ve kendinizi ve çocuğunuzu olduğunuz gibi kabul etmeye çalışın. Ebeveynlik hedeflerinize ulaşamadığınızda kendinizi suçlamayın.
- Her zaman öncelikle çocuğunuzun ve kendinizin duygusal ihtiyaçlarını anlamaya çalışın. Birbirinizin bakış açısını ya da duygularını, birbirinize katılmasanız bile, göz ardı etmeyin.
- Hemen tepki göstermeden önce, bulunduğunuz durum ve gösterdiğiniz duygusal tepkiyi irdeleyin. Sakince ve öfke göstermeden durumu yönetmeniz önemli olacaktır. Eğer çocuğunuza öfkeyle tepki verdiyseniz, bu durumu kendi hatanızı kabul etmek ve özür dileyerek davranışlarınızın sorumluluğunu almak konusunda rol model olmak için bir fırsat olarak görün.
- Kendinize ve çocuğunuza karşı daha şefkatli olun. Çocuklar hata yapsalar bile sevileceklerini ve kabul edileceklerini bilmeye ihtiyaç duyarlar.
- Çocuğunuzun söyledikleri doğru olmasa bile, çocuğunuzun kendi duygularını ve mantığını anlatması için alan yaratın. Çocuğunuza sorular sorarak kendi bakış açısını ve durumun bağlamını anlatması için fırsat tanıyın.
- Sadece güçlük yaşadığınız anlarda değil, olumlu deneyimler yaşadığınız zamanlarda da anda kalmaya ve durumun farkında olmaya çalışın.
Duyarlı Ebeveynliğin Etkileri
Duyarlı ebeveynliğin birçok olumlu etkisi olabilir.
- Ebeveyn ve çocuk arasındaki pozitif ilişki, ebeveynlik stresini azaltarak, hem ebeveynlerin hem de çocukların empati, şefkat ve duygudurum regülasyonunu iyileştirebilir.
- Çocuğunuzla aranızdaki anlaşmazlıkları birtakım olarak çözmenize fırsat tanıyabilir.
- Çocuğunuz daha iyi duygudurum regülasyonu ve sosyal karar-verme becerileri ile büyüyebilir.
- Bir anlaşmazlık durumunda, duyarlı ebeveynlik teknikleri ve daha sakin ve sabırlı bir yaklaşım göstermek, gerilimi azaltmaya yardımcı olabilir.
Duyarlı Ebeveynliğin Etkileri
Bir ebeveyn olmanın ötesinde, duygularınızla ilgili farkındalığınızı arttırmak ve yargılamak yerine şefkat göstermeyi öğrenmek sizin için de faydalı olacaktır. Araştırmalar, duyarlı ebeveynliği ebeveynlerde daha az kaygı ve depresyon semptomları, stres ve ruminasyon ile ilişkilendirmiştir.
Kendi duygularınızı daha iyi anlamak, çocuğunuzun duygularını ve bakış açısını anlamanıza da katkı sağlayabilir. Aynı zamanda, duygudurum regülasyonu becerilerinizle çocuğunuza model olabilirsiniz.
Kaynakça:
Ahemaitijiang, N., Fang, H., Ren, Y., Han, Z. R., & Singh, N. N. (2021). A review of mindful parenting: Theory, measurement, correlates, and outcomes. Journal of Pacific Rim Psychology, 15, 18344909211037016.
Duncan, L. G., Coatsworth, J. D., & Greenberg, M. T. (2009). A model of mindful parenting: Implications for parent–child relationships and prevention research. Clinical child and family psychology review, 12, 255-270.
Green, R. (2023, March 14). Mindful parenting helps create healthier parent-child relationships. Verywell Mind. https://www.verywellmind.com/benefits-of-mindful-parenting-7254332