Güvensiz Bir Dünyada Güvenli Çocuklar Yetiştirmek
Güvensiz Bir Dünyada Güvenli Çocuklar Yetiştirmek
Dünya her geçen gün daha fazla şiddete tanık olmaya başladığımız bir yer haline geldi. Şiddet, dünya nüfusunun artmasıyla birlikte artmış olabilir veya biz şiddeti her türlü basın yayın organı ve sosyal medya aracılığı ile daha fazla duyabilir hale gelmiş olabiliriz. Maalesef çocuklar, gençler de aynı bilgileri gazete, TV ve sosyal medya aracılığıyla duyabiliyor. Bu durum ise maalesef onların kaygılanmasına ve kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olabiliyor. Öte yandan ise anne-babalar çocuklarını korumanın yolunu bulmak, onları bilgilendirmek zorundalar. Dünya pespembe bulutlarla kaplı, bir yere çarptığınızda pamuk gibi sizi sarmalayan bir yer değil zira. Demek ki çocuk ve gençleri korkutmadan, ürkütmeden, onları kaygılandırmadan korumanın yollarını bulmak gerek. Bu yazıda çocukları korkutmadan, güvende olmaları için neler yapılabileceğini ele alacağım.
Çocuk ve gençler her türlü saldırı ve şiddete maruz kalabilir, kaldı da, kalmaya da devam edecek. Bu noktada, yapılması gereken iş, çocuğun güvende olmasını sağlayabilecek bilgi ve beceri ile donatmak olmalı. Ayrıca iyi bir haberim de var. Çocuk ve gençlerin kendilerini korumalarını sağlamak mümkün. Öncelikle bilinmesi gereken bir konu, çocukların çoğunlukla tanıdıkları bir kişi tarafından zarar gördüğü gerçeğidir. Bu nedenle, çocukların hem yabancılar hem de tanıdıkları kişilere dair net kural ve sınırları bilmeleri gerekir.
Çocuk ve gençleri korumanın en iyi yolu, onların neler yaptığını ve onları rahatsız eden bir şey olup olmadığını bilmekten geçer. “Son zamanlarda merak ettiğin veya canını sıkan bir şey var mı?” tarzında bir soru sormak ve sabırla cevabı dinlemek için muhakkak vakit ayırmak gerekir.
Çocuklar yalnız başlarına olduğunda farklı güvenlik kuralları olması gerektiğini bilmeliler. Örneğin markette dolaşırken sizin raflarda bir ürünü aramakta olduğunuz, çocuğunuzun da geride kalan kırtasiye raflarına bakıyor olduğu an, bir kaç dakikalığına bile olsa, yalnız kalmış olduğu bir an olabilir… Endişe etmemesini ama ne yapacaklarını bilmesini sağlamak gerekir.
Çocuklara yalnızca güvenlik kurallarından bahsetmek, ya da onlara ne yapacaklarını göstermek yeterli olmayabilir. Çocuklarla yalnızca tehlikelere dair konuştuğumuzda, onların farkındalığını arttırmış oluruz, bu da dolaylı olarak kaygılanmalarına neden olabilir. Çocuk ve gençler en iyi, katılım sayesinde öğrenirler. Kişisel güvenlik becerileri ile ilgili bilgilenmek, çocuk ve gencin kendisine güven ve becerilerini arttırır.
“Tehlikeli yabancılar” kavramı çocukların kaygılanmalarına neden olan bir kavramdır. Bunun yerine yabancıların yanında güvende olmaya dair kurallardan bahsetmek, endişe verici olmaz. Yabancıların yanında bu kurallara uyulduğunda güvende olacaklarını öğretmek daha sağlıklı olacaktır. Çocuk ve gençlerle yabancılara ilişkin konuşurken, gergin bir ses tonuyla konuşmayın. Siz gergin olursanız, çocuklar bunu hemen anlayacaktır. Tehlikeli yabancılardan bahsetmek herkesin kaygısını arttırır.
Bunun yerine, çocuğunuza, çoğu yabancının iyi olduğunu, ancak bazı kişilerin sorunları yüzünden çocuklara zarar verebileceğini anlatmak gerekir. Çocuklara, güvenlik kurallarına uydukları sürece, yabancılara dair endişe etmemeleri gerektiğini belirtin. Özellikle yalnız başlarına olduklarında, bir yabancı ile konuşmadan önce, gözetiminde oldukları yetişkine sormaları gerektiğini öğretmek gerekir. Bu noktada, çocuk ve gençlerle, iyi tanıdıkları ve pek tanımadıkları kişilerin kimler olabileceğini konuşmak da iyi olabilir. Aşağıda çocuk ve gençlerle konuşurken dikkat etmeleri gereken bazı kuralların üstünden geçmek, etkili bir önlem yöntemi olacaktır.
Çocuk ve Genç Yalnız olduğunda Uyulacak Kurallar
-
Çoğu insan iyidir.
-
Yabancı bir kişi tanımadığım bir kişidir.
-
Eğer tek başına isem, bir yabancı benimle konuşmadan, bana yaklaşmadan veya bana bir şey vermeden önce beraber olduğum yetişkine sormalıyım.
-
Eğer tek başıma dışarıda olabilecek kadar büyüksem, başkalarından yardım alabileceğim, kalabalık yerlerde olmayı tercih etmeliyim.
-
Bir yabancıya kişisel bilgi vermem.
-
Eğer benimle ilgili acil bir durum var ve etrafımda tanıdığım birisi yoksa, yabancılardan yardım alabilirim.
-
Tanıdığım bir kişi veya bir yabancı ile herhangi bir yere gitmeden önce, muhakkak aileme, veya beraberinde olduğum yetişkine bunu sormalı, kiminle, nereye gidiyor olduğuma dair bilgi vermeliyim.
-
Gittiğim herhangi bir yerde, kimden nasıl yardım isteyebileceğime dair bir planım olmalı.
-
Ailemin özel kurallarını bilirim ve uygularım (kapı ya da telefonu açmaya, interneti kullanmaya dair).